Mobil cihazların her geçen gün artan kullanım oranları ve geleceğe dair vazgeçilmez özellikleri, internet dünyasının da mobille iyi geçinmesini gerektiriyor. Bu doğrultuda birçok internet sitesi ve internet üzerinden hizmet veren oluşumlar mobil dünyada da birer temsilci barındırmaya başladılar. Son derece hızlı bir şekilde gerçekleşen bu temsilcilik hamlesi henüz yolun başında sayılır. Dolayısıyla mobil dünyada yer alacak internet sitelerinin uyması gereken sözlü kurallar henüz tam olarak şekillenmedi. Buna karşın Google, “Mobil Sitelere Yönelik En İyi 10 Uygulama” adını taşıyan bir hayli başarılı bir yönerge hazırladı ve yayınladı.

Google tarafından hazırlanan ve mobil dünyaya yönelik site yapmak, yaptırmak ya da var olan siteyi mobil dünyaya taşımak, taşıtmak isteyen kişilerin mutlaka ellerinde bulundurmaları gereken yönerge son derece açık ve net ifadelerden oluşuyor. Yönergenin başlıkları ve başlıkların kısa açıklamaları ise şu şekilde:

  1. İşleri çabuklaştırın: Mobil cihaz kullanıcılarının zamanı genellikle kısıtlıdır ve İnternet’te yapacakları işlemleri, gün içindeki diğer işlerinin arasına sıkıştırırlar. Onlara yardımcı olmak için, sitenizi hızlı yüklenecek şekilde tasarlayın ve metni kolayca taranabilecek şekilde oluşturun.
  2. Gezinmeyi kolaylaştırın: Kimse kafasının karışmasını istemez. Anlaşılır bir gezinme mantığı ve büyük veya karmaşık sitelerde arama işlevinin sunulması, müşterilerinizin ihtiyaç duydukları şeyleri kolayca bulmasına yardımcı olacaktır.
  3. Siteniz başparmak dostu olsun: Kişiler mobil cihazlarını parmaklarıyla, özellikle başparmaklarıyla kullanır. Sitenizi, elleri büyük kişilerin bile kolayca etkileşimde bulunabileceği şekilde tasarlayın.
  4. Tasarımınızda görünürlüğü dikkate alın: Mobil cihazlar için uygun bir site, mesajını gözü yormadan iletir. Müşterilerinizin okumasını kolaylaştırın. Az ışıklı bir ortamda bulunuyor olabileceklerini unutmayın.
  5. Siteniz erişilebilir olsun: Mobil sitenizin tüm mobil cihazlarda ve cihaz ekranının döndürüldüğü her yönde (yatay ya da dikey) çalışması ideal olanıdır. Flash uygulamasının alternatiflerini bulun, zira bu uygulama bazı cihazlarda çalışmamaktadır.
  6. Dönüşümü kolaylaştırın: Sitenizin amacı ne olursa olsun, müşterilerinizin bu amacı fare kullanmadan sanal bir klavye ile gerçekleştirebilmesi gerekmektedir. Satın alma sürecini veya sizinle iletişim kurmayı kolaylaştırın.
  7. Siteniz yerel olsun: En yakın benzin istasyonundan açık bir pizzacı bulmaya kadar, tüketiciler cep telefonlarında her zaman yerel bilgi arar. İnsanların sizi bulmasına ve size ulaşmasına yardımcı olacak işlevler ekleyin.
  8. Siteniz sorunsuz çalışsın: İnsanlar artık gün boyunca birden fazla ekran kullanıyor. Sorunsuz bir deneyim oluşturmak için, masaüstü cihazlara yönelik sitenizdeki işlevlerden mümkün olanların tümünü mobil sitenizde kullanılabilecek işlevlere dönüştürün.
  9. Mobil site yönlendirmelerini kullanın: Mobil site yönlendirmesi, ziyaretçilerin bir mobil cihaz kullanıp kullanmadığını otomatik olarak saptayabilen ve onları sitenizin mobil cihazlara uygun sürümüne gönderen bir koddur. Müşterilerinizin ihtiyaçlarına göre sitenizin en uygun sürümünü kullanmalarını sağlamak için, sitenizin geliştiricisinden bu yönlendirme kodunu uygulamasını isteyin.
  10. Dinleyin, öğrenin ve öğrendiklerinizi uygulayın: İyi mobil siteler, kullanıcı merkezli bir anlayışa sahiptir. Diğer bir deyişle, kendi kitlelerinden aldıkları görüşler doğrultusunda hazırlanırlar. Masaüstü cihazlara yönelik sitenizin kullanıcılarına bir mobil web sitesinden ne beklediklerini sorun, ayrıca test ve optimizasyonu sürekli bir işlem haline getirin.

İnternet dünyasındaki birçok standardı belirleyen Google, görünen o ki bu bilgi birikimi ve erişme gücü sayesinde mobil siteler üzerindeki standartların belirlenmesin de de bir hayli etkili olacak. Sunulan bu dokümanla birlikte Google’ın sunduğu mobil site oluşturma yönergelerini dikkate alan kişilerin ise pek de pişman olmayacakları ortada.

Google’ın hazırladığı “Mobil Sitelere Yönelik En İyi 10 Uygulama” isimli dokümanı buradan görüntüleyebilir ve indirebilirsiniz.

Kaynak: sosyalmedya.co

Tagged with:
 

Comments are closed.